تغذیه اسلامی

  • 1560
  • 1580 مرتبه
خواص و مضرات توت فرنگی

خواص و مضرات توت فرنگی

1395/04/27 11:56:16 ق.ظ

خواص تغذیه ای توت فرنگی

توت فرنگی منبع خوبی از فیبر، ویتامینC، فولات، پتاسیم و آنتی اکسیدان ها می باشد. توت فرنگی به عنوان یک جایگزین شیرین، باعث افزایش سلامت قلب، کاهش خطر ابتلا به انواع سرطان و در کل ارتقاء سلامتی بدن می شود. همچنین دارای املاح کلسیم، آهن و فسفر می باشد. از مواد موثر مهم آن می توان تانن، موسیلاژ، قندهای مختلف، سالیسیلات ها و به خصوص اسیدهای میوه را نام برد. توت فرنگی سرشار از ویتامین و فاقد چربی اشباع است و کالری کمی دارد. یک واحد توت فرنگی معادل ۸ عدد است که ۵۰ کالری انرژی دارد. توت فرنگی مانند سایر توت ها مثل شاه توت، توت سفید، تمشک و … پاک کننده روده و مثانه است. تحقیقات اخیر نشان داده است، دریافت روزانه یک واحد توت فرنگی باعث افزایش قابل توجهی در مقدار فولات خون شده و نیز فشار خون بالا را کاهش می دهد. مصرف این میوه علاوه بر وجود انواع ویتامین، املاح و آب که هر کدام اثرات خود را بر بدن اعمال می کنند، دارای خاصیت تقویت کننده، ملین و خنک کننده نیز می باشد. توت فرنگی از تصلب شرائین جلوگیری می نماید. توت فرنگی اشتها آور است و ادرار را زیاد می کند. املاح معدنی موجود در توت فرنگی خاصیت مسهلی به آن بخشیده است، زیرا این املاح عضلات روده را به انبساط و انقباض وادار می کند و به همین جهت توت فرنگی برای درمان یبوست مؤثر است. اگر توت فرنگی را له کنید و در آب بریزید، نوشابه ای به دست می آید که برای درمان تب هایی که با بیماری های التهابی همراه می باشد، بسیار مفید است. توت فرنگی به علت داشتن آهن و ویتامین C در خونسازی بدن مؤثر است. توت فرنگی به علت دارابودن مقادیر کافی کلسیم و فسفر، در رشد و نمو کودکان و نوجوانان، استحکام دندان ها و ترمیم شکستگی استخوان ها بسیار مؤثر است. توت ‌فرنگی حاوی موادی چون فسفر، کلسیم، منیزم، پتاسیم و مقداری آهن و هیدرات ۲ کربن بوده و در بدن تولید انرژی کرده و خستگی را برطرف می‌کند. توت فرنگی به دلیل داشتن ویتامینC ، در درمان بیماری لثه مؤثر بوده و به هضم غذا کمک زیادی می‌کند. دانشجویان و افرادی که تمرینات فکری می‌کنند، بهتر است حتماً توت فرنگی میل کنند چرا که خوردن این میوه باعث تأمین فسفر مورد نیاز مغزشان می شود. همچنین، توت فرنگی به علت داشتن ویتامین B در کاهش و رفع ترس، عصبانیت، خمودی، اضطراب، هیجان و سستی مؤثر است. توت فرنگی نقش مهمی در خون سازی بدن دارد و از خاصیت ضدعفونی کننده‌ای برخوردارست. علاوه بر این ها خوردن توت فرنگی باعث پاک شدن خون از مواد مضر و زاید مثل اوره، اسیداوریک و چربی می‌شود و نیز درمان کننده نقرس است. ویتامین A موجود در توت باعث رشد ناخن‌ها و تقویت چشم می‌شود. برای بیماری های سنگ مثانه و نقرس مفید است، همچنین باعث رفع تب می شود. با آنکه دارای قند است اما برای بیماران دیابتی مضر نیست، باعث طول عمر می شود از سکته جلوگیری می کند و دارای ویتامین هایC، B  فسفر، آهک، منیزیم، پتاسیم، سدیم، قند، آهن، ید و … است. خوردن توت فرنگی بعضی از ویروس‌ها را از بین می‌برد. توت فرنگی باعث کاهش کلسترول خون می‌شود. خوردن توت فرنگی با کمی عسل یبوست را از بین می‌برد. مبتلایان به نقرس قبل از غذا توت فرنگی بخورند. کسانی که سل دارند و یا روماتیسم و اشخاص ضعیف و کم خون می‌توانند از توت فرنگی استفاده کنند. (یک ساعت قبل از غذا) وجود ویتامین A در توت فرنگی عامل نمو و تولید انساج می‌باشد. توت فرنگی درمان کننده تأثر و هیجانات می‌باشد. خوردن توت فرنگی فرد را از ابتلاء به مرض قند مصون می‌‎دارد. کسانی که از درد مفاصل می‌نالند خوب است که یک ساعت قبل از غذا ۲۰۰ تا ۴۰۰ گرم توت فرنگی بخورند. از ماسک توت فرنگی برای شفافیت پوست می‌توان استفاده کرد. توت فرنگی یک میوه خوب برای کسانی که دوره نقاهت را می گذرانند می‌باشد و توصیه می‌شود که استفاده کنند. به خاطر دارا بودن ویتامینهای A و C و کلسیم و فسفر باعث رشد و نمو کودکان و نوجوانان و استحکام دندان‌ها می‌شود. توت فرنگی ترمیم کننده استخوان‌های شکسته است. کسانی که خونریزی لثه دارند توت فرنگی را به حالت مزمزه بخورند. توت فرنگی برای رشد مو، ناخن و تقویت چشم مفید است. مصرف توت فرنگی به واسطه مقادیر بالای ویتامین ث، در دوره شیردهی مفید است.

مصرف توت فرنگی در بارداری

توت فرنگی از انواع مواد غذایی کم کالری و سرشار از فیبر و ویتامین های مفید در دوران بارداری است. مصرف نصف فنجان از این ماده غذایی در روز ۱۰۰ درصد از میزان مورد نیاز بدن به ویتامین ث را تأمین می کند. این در حالی است که ویتامین ث، ریزمغذی موثر در شکل گیری اندام های جنین و حفظ سلامت مادر محسوب می شود. ویتامین کا، ۵ B،۲B،۶B، پتاسیم، مس، منیزیم و امگا۳ ازجمله مواد موجود در توت فرنگی است. مطابق با تحقیقات انجام شده، قرار دادن این ماده غذایی در رژیم روزانه دوران بارداری، خطر تولد نوزادان نارس و سقط جنین را کاهش می دهد. این ماده غذایی حاوی مقادیر فراوانی اسید فولیک بوده و مصرف آن در دوران بارداری بر حفظ سلامت جنین موثر است. مصرف توت فرنگی در دوران بارداری، توصیه متخصصان به زنان باردار کمتر از ۲۵ سال برای کاهش خطر سقط جنین یا تولد نوزاد ناقص است. فولیک اسید موجود در توت فرنگی نقش مهمی در شکل گیری اندام های جنین مانند قلب و مغز داشته و آنتی اکسیدان های موجود در دانه های قرمزرنگ آن مانند فلاونوئید و آنتوسیانین در افزایش قدرت دفاعی بدن مادر و زایمان راحت موثر هستند.

مصرف توت فرنگی در رژیم های لاغری

توت فرنگی به دلیل اینکه سرشار از آنتی اکسیدان و ویتامین ها می باشد، باعث افزایش سوخت وساز و همچنین کاهش اشتها در بدن می شود و همین امر کمک بزرگی به سوختن چربی های اضافی می کند.

فواید توت فرنگی برای پوست و مو

توت فرنگی دارای مقدار زیادی اسید سالیسیلیک است که می تواند پوست شما را از شر سلول های مرده خلاص کند و در نتیجه باعث صافی پوست و کوچک شدن منافذ پوستی می شود و رنگ چهره را باز می کند. این میوه یک لایه بردار خیلی ملایم است که می تواند تمام کثیفی ها و ناخالصی ها را از روی پوست بردارد و در نتیجه اگر روی پوست شما التهاب یا قرمزی وجود داشته باشد آن را از بین می برد. در نتیجه توت فرنگی می تواند یک ماسک پاک کننده عالی برای تمیز کردن و نرم کردن صورت شما باشد.

فواید برگ توت فرنگی

دم کرده برگ توت فرنگی برای اسهال مفید است.

از جوشانده ۲۰ گرم برگ توت فرنگی در یک لیتر آب می‌توان جهت رفع اسهال خونی استفاده کرد. (هر چهار ساعت ۲ قاشق سوپ‌خوری)

برای ناراحتی مجاری ادرار از دم کرده برگ توت فرنگی با کمی دارچین استفاده می‌شود.

برگ توت فرنگی + دارچین و خیلی کم وانیل یک چای فرح‌آور و مدر می‌باشد.

جوشانده ۲۰ تا ۳۰ گرم برگ توت فرنگی در یک لیتر آب برای سنگ کلیه مفید است. (روزی ۴ استکان)

جوشانده برگ توت فرنگی مدر می‌باشد. (هر چهار ساعت ۳ قاشق مرباخوری)

جوشانده برگ توت فرنگی برای استسقاء مفید است. (هر چهار ساعت ۱ قاشق مرباخوری)

دم کرده برگ توت فرنگی در زیاد کردن ادرار و شیر بانوان مفید است.

دم کرده برگ توت فرنگی یا میوه توت فرنگی می تواند نقرس و سنگ های مثانه را معالجه کند.

بهترین روش شستشوی توت فرنگی

از آنجا که سطح توت ‌فرنگی دارای خلل و فرج فراوانی است و پوست یکنواختی ندارد، سموم دفع آفاتی که برای پرورش این میوه به کار برده می ‌شود، به راحتی در آن نفوذ کرده و باقی می ‌ماند و به راحتی نیز از آن خارج نمی ‌شود. از این رو، شستن این میوه با آب خالی نمی‌ تواند سموم را از روی آن پاک کند و بهترین روش این است که توت‌ فرنگی‌ را با آب‌ استرلیزه‌، شستشو داد تا توت‌ فرنگی‌ مصون‌ از هر گونه‌ میکروب‌ شود. همچنین باید نیم‌ ساعت‌ قبل‌ از مصرف‌ آن‌ را بشویید، زیرا دراین‌ مدت‌ مقدار کمی‌ از عطر آن‌  از بین‌ می‌رود ولی‌ اگر مدت‌ بیشتری‌ بگذرد، عطر آن‌ به‌ کلی‌ناپدید می‌شود. بهتر است‌ قبل‌ از شستن‌، دستمال‌نازکی‌ را تر کنید و توت‌ فرنگی‌ را در آن‌ بریزید، تاگرد و خاک‌ توت‌ فرنگی‌ گرفته‌ شود.

مضرات توت فرنگی

استفاده زیاد توت فرنگی ممکن است باعث ایجاد کهیر شود.

افراط در خوردن توت فرنگی ممکن است ایجاد تب کند.

این میوه نیز مانند بسیاری از مواد غذایی آلرژی‌ زا، در افراد حساس، ایجاد آلرژی می ‌کند و از علایم آن می‌ توان به اگزما، دانه‌ های قرمز روی پوست، سردرد، آبریزش بینی، ریزش اشک، سرگیجه و حتی اختلالات گوارشی (مانند استفراغ) اشاره کرد که در این موارد توصیه می ‌شود بی هیچ شکی این میوه مصرف نشود، به خصوص در کودکان زیر یک سال.

همچنین در افراد مبتلا به ناراحتی‌ های پوستی، ممکن است مشکل پوستی‌ شان را تشدید کند.

توت فرنگی به علت داشتن اسید سالسیلیک، در بعضی اشخاص، کبد و مثانه را تحریک کرده و جوش‌ هایی شبیه کهیر ایجاد می ‌کند. از این رو، افراد باید به واکنش‌های بدن‌شان بعد از مصرف این میوه دقت کنند.

کسانی که معده‌ای حساس دارند، یا مبتلا به بیماری آسم هستند، بهتر است از خوردن توت‌فرنگی پرهیز کنند، زیرا ممکن است بیماری ‌شان را تشدید کند.

 

با آرزوی تندرستی

منبع:  مجله پزشکی دکتر سلام - سایت سلامت هفت گنج

نظرات
 
   
 

قوانین ارسال نظر

  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
  • با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابه دارند، انتشار نمی‌یابند بنابراین توصيه مي‌شود از مثبت و منفی استفاده کنید.