تغذیه اسلامی

  • 1389
  • 1267 مرتبه
به این هفت دلیل نوشابه نخورید

به این هفت دلیل نوشابه نخورید

1395/01/28 06:15:02 ب.ظ

.1نوشابه عامل افزایش فشار خون است.
فشار خون بالا یک عامل خطرزا برای بیماری قلب و عروق است. خطر حمله قلبی یا سکته مغزی برای کسی که میزان
فشار خون او 11/5بر 8/5است، دو برابر کسی است که فشار خون او 11/5بر 7/5است.
بررسی های محققان انگلیسی و آمریکایی نشان می دهد به ازای هر قوطی نوشابه شکردار که در روز مصرف شده
باشد، فشار خون به طور منظم بالاتر می رود.
داده های مربوط به بیش از 2هزار و 555نفر نشان می دهد که نوشیدن بیش از 155میلی لیتر آب میوه ی شکردار
یا نوشابه ی گازدار در روز می تواند توازن فشارخون را به هم بزند.
دانشمندان معتقدند که شکر زیاد در خون باعث به هم خوردن حالت عادی رگ ها و میزان نمک در بدن می شود.
در این مطالعه در 4مورد از داوطلبان 45تا 55ساله از انگلیس و آمریکا خواسته شد تا آن چه را در 24ساعت قبل
نوشیده بودند، ثبت کنند. همچنین نمونه ادرار آن ها گرفته و فشارخون شان اندازه گیری شد. به ازای مصرف هر یک
قوطی نوشابه شکردار در روز، فشار بیشینه داوطلبان 1/6میلی متر جیوه و فشار کمینه آن ها 8دهم میلی متر جیوه
بیشتر بود.
در مجموع به نظر می رسید کسانی که مقدار زیادی نوشیدنی های شیرین شده با شکر مصرف می کردند، رژیم های
غذایی بدتری داشتند و احتمال اضافه وزن آن ها بیشتر بود. اما صرف نظر از این مسئله، ارتباط آن با فشار خون
حتی پس از احتساب عواملی مثل وزن و قد، قابل توجه بود.
.2نوشابه هضم غذا را با مشکل مواجه می کند.
دکتر فریده شیشه بر در این باره می گوید: تقریباً همه مواد و ترکیبات موجود در نوشابه مضر هستند و هیچ ماده
مفیدی در آن وجود ندارد. نوشابه های بی رنگ هم اگر چه فاقد رنگ های شیمیایی هستند، مضرات زیادی دارند و
مصرف آن ها توصیه نمی شود. وی با بیان این که مصرف نوشابه با هدف هضم غذا و یا به عنوان نوشیدنی همراه غذا
به هیچ وجه توصیه نمی شود، افزود: دستگاه گوارش بدن برای هضم غذا نیازی به نوشابه ندارد و نباید با هدف تسریع
هضم غذا نوشابه مصرف کرد. برخی افراد هم نوشابه را به عنوان یک نوشیدنی و برای خنک شدن بدن مصرف می
کنند که به این افراد نیز توصیه می شود نوشیدنی های سالم را جایگزین کنند.
افرادی که با مشکل ترشح زیاد و یا کم اسید معده مواجه هستند باید با مراجعه به پزشک و درمان دارویی این مشکل
را حل کنند و مصرف نوشابه نه تنها تأثیری در این زمینه ندارد، بلکه می تواند عوارضی هم به همراه داشته باشد.
این متخصص تغذیه با اشاره به این که غذاهای چرب دیرهضم هستند، خاطرنشان کرد: پس از مصرف غذاهای چرب
اگر نوشابه و یا هر مایع دیگری مصرف شود، موجب رقیق شدن اسیدهای گوارشی می شود و درنتیجه هضم غذا با
مشکل مواجه خواهد شد.
مصرف آب، شربت های طبیعی، دوغ و ماءالشعیر به همراه غذا نسبت به نوشابه مضرات کمتری دارد ولی مصرف این
مایعات به همراه غذا نیز توصیه نمی شود.
مواد غذایی پس از مصرف در درون معده از نظر دمایی تعدیل می شوند و به دمای مناسب برای هضم می رسند، این
در حالی است که مصرف نوشیدنی های سرد به همراه غذا، تعدیل حرارت مواد غذایی را مختل می کند که در نتیجه
آن، هضم غذا با مشکل مواجه می شود.
.1نوشابه خطر سکته را افزایش می دهد.
مصرف مداوم و منظم نوشابه، خطر ابتلا به سکته را تا 61درصد افزایش می دهد. پژوهشگران دانشگاه میامی میلر با
تحقیق بر روی بیش از دو هزار و 555نفر، در صدد یافتن پاسخی برای پرسش مربوط به تأثیر نوشابه بر سلامت انسان
پس از 5سال بودند. در نهایت آنان به این نتیجه رسیدند افرادی که به طور منظم نوشابه مصرف می کنند تا 61درصد
بیشتر از دیگران و کسانی که مصرف به مراتب کمتری دارند، در خطر ابتلا به سکته قرار می گیرند.
.4نوشابه های گازدار موجب پوکی استخوان می شوند.
دکتر زهرا عبداللهی معاون دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت می گوید: نوشابه ها علاوه بر قند زیاد، دارای
املاح فسفات هستند که در جذب کلسیم غذا ایجاد اختلال می کند و نهایتاً مصرف مداوم نوشابه های گازدار کمبود
کلسیم و به دنبال آن پوکی استخوان را به دنبال دارد. پوکی استخوان موجب شکستگی های خود به خود استخوان
می شود.
دکتر سید مرتضی صفوی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران نیز در این باره می گوید: اسید فسفریک علاوه بر ایجاد
اختلال در گوارش غذا، باعث اسیدی شدن خون می شود که برای جلوگیری از پایین آمدن بیش از حد PHخون
(اسیدی شدن) و خنثی سازی آن، بدن از کلسیم ذخیره شده در استخوان ها استفاده می کند.
در واقع اسید فسفریک موجود در نوشابه باعث کنده شدن کلسیم از استخوان ها می شود؛ از سوی دیگر برای جذب
کلسیم موجود در غذاها از طریق دستگاه گوارش نیز نیاز به برقراری نوعی تعادل میان میزان کلسیم و فسفر است.
وقتی این تعادل بر اثر نوشیدن نوشابه گازدار حاوی اسید فسفریک به هم می خورد، جذب کلسیم از دستگاه گوارش
نیز دچار اختلال می شود. بنابراین بدن از یک سو از کلسیم ذخیره شده در استخوان استفاده می کند و از سوی
دیگر به راحتی نمی تواند کلسیم جذب کند، در نتیجه دچار نوعی فقر کلسیم و کاهش تراکم استخوانی و در نهایت
پوکی بافت استخوانی خواهد شد. طبق نتایج جدیدترین تحقیقات علمی، افرادی که به میزان زیاد نوشابه مصرف می
کنند، احتمال شکستگی استخوان در آن ها 1تا 4برابر کسانی است که نوشابه مصرف نمی کنند. به عنوان مثال
خانمی که هر روز یک لیوان نوشابه مصرف می کند، 1برابر بیشتر در معرض ابتلا به پوکی استخوان قرار دارد و اگر
این زن ورزشکار باشد، میزان این خطر 5برابر افزایش می یابد. به گفته ی دکتر صفوی در حال حاضر سن ابتلا به
پوکی استخوان در ایران کاهش یافته و به 15سال رسیده است.
.5نوشابه های گازدار عامل اصلی پوسیدگی دندان ها هستند.
دکتر سعید نعمتی، دبیر علمی کنگره دندانپزشکی ترمیمی و عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد می گوید: یکی از مهم
ترین مسائلی که امروزه با آن مواجه هستیم، استفاده بی رویه ی نوجوانان و جوانان از نوشابه های گازدار و تنقلات
حاوی مواد قندی است که در این سنین با توجه به افزایش فعالیت های بدنی تمایل به مصرف این مواد نیز افزایش
یافته و باعث ایجاد صدمات جبران ناپذیری بر بدن و دندان ها می شود.
نوشابههای گازدار به دلیل وجود ترکیبات CO2و تبدیل آن به اسید کربنیک باعث عدم جذب کلسیم مواد غذایی و
در نتیجه ایجاد مشکلات اسکلتی و پوکی استخوان می شود و از طرفی حل شدن تدریجی مینای دندان و در نتیجه
رنگ گرفتگی سطحی، ایجاد حساسیت، پوسیدگی های ریز روی مینای دندان را به دنبال دارد.
بهترین جایگزینی برای تنقلات و نوشابه های گازدار، انواع مغزها و انواع دوغ می باشد که در گذشته جایگاه خوبی
در سبد غذایی ما ایرانیان داشته است و نه تنها فاقد اثرات پوسیدگی دندان ها است بلکه باعث تأمین کلسیم مورد
نیاز بدن نیز می شود.
.6نوشابه موجب افزایش احتمال ابتلا به سرطان لوزالمعده می شود.
محققان می گویند مصرف نوشابه های قندی بیش از دو بار در هفته می تواند احتمال افزایش به سرطان لوزالمعده را
افزایش دهد. به گزارش روییترز، مطالعه ای بر روی 65هزار نفر در سنگاپور نشان می دهد که افرادی که بیشتر به
جای نوشابه های قندی آب میوه می نوشند کمتر در معرض این سرطان قرار می گیرند.
مارک پریرا از دانشگاه مینسوتا که این مطالعه را رهبری می کرده است می گوید شاید شکر عامل اصلی این امر باشد
ولی افرادی که به طور مداوم نوشابه های قندی می نوشند به بیماری های دیگری نیز مبتلا می شوند.
پس از مصرف غذاهای چرب اگر نوشابه و یا هر مایع دیگری مصرف شود، موجب رقیق شدن اسیدهای گوارشی می
شود و درنتیجه هضم غذا با مشکل مواجه خواهد شد. وی می گوید:"میزان بالای شکر این نوشیدنی ها میزان انسولین
را افزایش می دهد و همین امر می تواند سلول های سرطان لوزالمعده را افزایش دهد."
این تیم تحقیقاتی بر روی 65524مرد و زن سنگاپوری - چینی برای 14سال مطالعه انجام دادند. در این بین 145نفر
مبتلا به سرطان لوزالمعده شده اند و آن ها که در هفته بیشتر از دو نوشابه ی قندی می نوشند 87درصد بیشتر در
معرض ابتلا به این سرطان بودند. محققان معتقدند این نتایج قابل تعمیم به ساکنان کشورهای دیگر نیز هست.
.7نوشابه موجب افزایش احتمال ابتلا به سنگ های کلیوی
بالا رفتن میزان اسید فسفریک در خون بر عملکرد کلیه ها تأثیر منفی داشته، از آن جایی که کلیه ها قادر به دفع
سریع آن نمی باشند باعث وارد آمدن فشار مضاعف به کلیه ها می شود. همچنین مصرف نوشابه های گازدار سبب
می گردد تا کلسیم از استخوان ها خارج شده و درون خون جریان یابد که این امر به نوبه ی خود موجب رسوب
کلسیم اضافی در کلیه ها گردیده که در نهایت منجر به تشکیل سنگ های کلسیمی در کلیه ها می شود.
و در آخر جالب است بدانید محققان ثابت کرده اند که اگر یک تکه ناخن، 72ساعت در نوشابه ی حاوی اسید
فسفریک باقی بماند به طور کامل حل خواهد شد.
با آرزوی تندرستی
منبع: سایت تبیان

 

نظرات

قوانین ارسال نظر

  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
  • با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابه دارند، انتشار نمی‌یابند بنابراین توصيه مي‌شود از مثبت و منفی استفاده کنید.